Fiber optik kablo üzerinden kuantum ışınlanması başarıyla gerçekleştirildi
Northwestern Üniversitesi mühendisleri, halihazırda İnternet trafiğini taşıyan bir fiber optik kablo üzerinden kuantum ışınlanmasını başarıyla gerçekleştiren ilk kişiler oldu.
Optica dergisinde yayımlanan keşif , kuantum iletişiminin mevcut İnternet kablolarıyla birleştirilmesi olasılığını ortaya koyuyor. Bu sayede, gelişmiş algılama teknolojileri veya kuantum hesaplama uygulamaları için gereken altyapı büyük ölçüde basitleştiriliyor.
Çalışmaya liderlik eden Northwestern’den Prem Kumar , “Bu inanılmaz derecede heyecan verici çünkü kimse bunun mümkün olduğunu düşünmüyordu,” dedi. “Çalışmamız, birleşik bir fiber optik altyapıyı paylaşan yeni nesil kuantum ve klasik ağlara giden bir yol gösteriyor. Temel olarak, kuantum iletişimlerini bir sonraki seviyeye taşımanın kapısını açıyor.”
Nasıl çalışır?
Sadece ışık hızıyla sınırlı olan kuantum ışınlanması, uzak ağ kullanıcıları arasında doğrudan iletim gerektirmeyen yeni, ultra hızlı ve güvenli bir bilgi paylaşım yolu sağlar. İşlem, iki parçacığın aralarındaki mesafeye bakılmaksızın birbirine bağlandığı bir teknik olan kuantum dolaşıklığını kullanarak çalışır. Parçacıkların bilgiyi iletmek için fiziksel olarak seyahat etmesi yerine, dolaşık parçacıklar fiziksel olarak taşımadan büyük mesafeler üzerinden bilgi alışverişinde bulunur.
Kumar, “Optik iletişimde tüm sinyaller ışığa dönüştürülür,” diye açıkladı. “Klasik iletişimler için geleneksel sinyaller genellikle milyonlarca ışık parçacığından oluşurken, kuantum bilgisi tek fotonlar kullanır.”
Kumar’ın laboratuvarında doktora adayı ve makalenin ilk yazarı olan Jordan Thomas, “İki foton üzerinde yıkıcı bir ölçüm gerçekleştirerek – biri kuantum durumu taşıyan ve diğeri başka bir fotonla dolanık – kuantum durumu çok uzakta olabilen kalan fotona aktarılır,” dedi. “Fotonun kendisi uzun mesafeler boyunca gönderilmek zorunda değildir, ancak durumu yine de uzaktaki fotona kodlanır. Işınlama, bilginin kendisinin o mesafeyi kat etmesini gerektirmeden büyük mesafeler arasında bilgi alışverişine olanak tanır.”
Haberin Devamı ve Kaynak: